Снимка PexelsКупените медии създават фалшива картина, изрази мнение кореспондентът на в-к

...
Снимка PexelsКупените медии създават фалшива картина, изрази мнение кореспондентът на в-к
Коментари Харесай

Спас Спасов: Нещата стават индиректно, чрез бюджети

Снимка Pexels

Купените медии основават подправена картина, изрази мнение кореспондентът на вестник " Дневник " Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма " Достъп до информация " /ПДИ/ за задълбочената си работа по следствието за хилядите кубически метра нечисти отпадни води, излели се във Варненското езеро от разкъсан водопровод.

" Нещата стават косвено, посредством бюджети. Във всички градове в страната това е процедура. " Това сподели в предаването „ Новият ден “ на.

В изявлението Спасов разяснява, че в случай че " страната заплаща на медии посредством бюджети за гласност по стратегии на Европейския съюз може да бъде следено и очевидно за хората, това, което се случва в градове като Севлиево, Ловеч, Враца, Смолян - остава невидимо за жителите. А там локалните администрации харчат към един % от бюджетите си всяка година, с цел да купуват безусловно всички медии. По този метод няма по какъв начин проблемите на града да станат ясни на необятната публика - няма кой да ги направи обществени. Картината, която основават купените медии е подправена ".

Радио Варна напомня, че това е второ отличие за Спасов от Програма " Достъп до информация ". През 2016 година той получи премията „ Златен ключ “ за следствието си за финансирането на частни медии в 10 български общини през локалните им бюджети бе отличено в категорията журналистически материал, квалифициран с потреблението на Закона да достъп до социална информация.

Политическият напън над публицистите се усилва - това демонстрира и петото годишно изследване за чувството за независимост на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ). Нейният ръководител Ирина Недева, публицист в БНР, разяснява за Радио Варна, че " външният напън от политически лица върху медиите освен че не си е отишъл, не е намалял, само че и е относително двойно по-голям от другите центрове на въздействие върху медийното наличие ".
  
От през вчерашния ден огромна част от публицистите в публичното радио оповестиха в Отворено писмо до президента, ръководителя на Народното събрание, премиера и дипломатическия корпус у нас, че ще реагират остро при всеки опит за замяна и вмешателство в журналистическата независимост. " Няма да допуснем медията ни да бъде подвластна от политически или стопански ползи и хвърляна в нов колапс ", се споделя в Отвореното писмо до институциите. Тя е и в поддръжка на позицията на Генералния шеф на Българското национално радио Андон Балтаков да не се позволява вмешателство в независимостта на публичното БНР. 

Пропомняме, че в сряда Балтаков изиска от Съвет за електронни медии предварително да приключи контракта му за ръководство, както и оставката на министъра на културата Боил Банов.
Според Андон Балтаков, в отчета на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага план на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран, е сменен текстът, утвърден от БНР.   " Изключително съм засегнат от неналичието на управническа воля за смяна в българската нормативна уредба, която да подсигурява без значение и изцяло свободно от политически вмешателства публично Българско национално радио ", акцентира Балтаков пред БНР.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР